Іспанія — країна солодкого вина і ласкавого сонця, країна блакитного моря і величних гір, країна божевільних геніїв і відкритого, веселого народу. Країна, яка зігріває теплом після довгої зими, побутових проблем і робочих авралів, занурює в атмосферу свята і романтики, з новою гостротою пробуджує давно забуті почуття, бажання відчувати життя в усіх його проявах, будить старі і народжує нові мрії, дарує натхнення творити, змінювати себе і своє життя. Іспанія — країна-пристрасть, країна-натхнення, країна, яку Ви полюбите з перших же днів.

Географія

Держава на південному заході Європи, займає більшу частину Піренейського півострова. На півночі межує з Францією і Андоррою, на заході — з Португалією. На півночі омивається затокою Біськайським, на сході — Середземним морем, на півдні — Середземним морем і Атлантичним океаном, на заході — Атлантичним океаном. Іспанії належать декілька груп островів, найбільш значними з яких є Балеарські острови в Середземному морі і Канарські острови в Атлантичному океані, що лежать на відстані понад тисячу кілометрів на південь, навпроти африканського узбережжя. Великі міста Іспанії: Аліканте, Бадахос, Барселона, Валенсія, Віго, Кадіс, Картахена, Ла-Корунья, Малага, Мурсія, Сантандер, Сарагоса, Севілья, Таррагона, Уельва, Хіхон.

Площа країни складає 504750 км кв. Піренейські гори, що протягнулися майже на 485 км від Біскайської затоки до Середземного моря, є природною межею між Іспанією і Францією. Проте найголовнішою топографічною межею Іспанії є обширне, майже не має великої рослинності центральне плато Месета, що знаходиться на висоті близько 610м над рівнем моря.

Клімат

Середземноморський, сухий і достатньо жаркий. Зима м’яка. Найкращий час для туризму з кінця весни до початку осені.

Свята та неробочі дні

Жодна країна Європи не відзначає свят більше, ніж Іспанія. Головні з них народилися як чисто релігійні, але з часом перетворилися в веселі гуляння з піснями і танцями. Крім того в кожному населеному пункті вшановують свого святого-покровителя, з нагоди чого влаштовується найбільше свято року і даються додатково два вихідних дня. У святкові дні закриті всі установи і магазини.

Кухня

На Півночі — готують рибні страви Країни Басків, це знаменита тріска «піль-піль» або тріска по біськайські, астурійська фабада, сири і сидр. У Піринейській зоні чудові соус «чилі-ндрон» і шинка. У Каталонії чудово готують — спекотне «касуела», часниковий соус «аліолі» і пікантні копчені ковбаси «фует». В Андалусії можна спробувати чудовий холодний овочевий суп «гаспачо» і чудову шинку «хабуго» провінції Уельва. Валенсія знаменита різноманітними стравами з рису, серед яких особливо відома «паелья» (рис з овочами, м’ясом, рибою, креветками). В Центральній зоні запечене м’ясо і кращі в Іспанії ковбаси. На Канарських островах своєрідна рибна кухня, широко використовуються тропічні фрукти (банани, авокадо, папайя) в основних блюдах і десертах. На Балеарських островах, батьківщині майонезу, вас одурманені аромат страв зі свинини, повітряних булочок з листкового тіста «енсаймадас» і ковбаси «собрасада».